Silkeborg, Denmark
+45 61309802
rp@randiplesner.dk

Yes! You can!

Yes! You can!

yes you can

Fra “jeg kan ikke” til “Yes, I can!”

Du står på tærsklen til selv-lede. Du kan ikke lide dit liv. Dig selv. Dit job. Din partner. Dit ægteskab. Der skal bare ske noget.
Nu. 

Ikke ligesom sidste gang, da du sagde, at nu ville du til at begynde at løbe en tur et par gange om ugen.
Eller da du besluttede at gå til kor med naboen.
For så skete der da noget.
Ikke sådan.

Mere som: Idag er den sidste dag i mit tidligere liv. Fra dette minut, skal mit liv være godt, og alt dét som gør mig trist og slider på mig, skal væk.
Idag er den første dag i mit nye liv. Den beslutning – det løfte – jeg laver idag, GÆLDER.
Også imorgen.
Også når det bliver svært.
Også, når jeg bliver fristet helt vildt til at springe over hvor gærdet er lavest.
Der gælder det også.

Sommerfuglen forvandler sig fra larve til sommerfugl. Det kalder biologerne for en Metamorfose. Her er min metamorfose.

Forandring kan ind imellem være så stor og omfattende, at der ligefrem er tale om forvandling. Jeg har selv gennemlevet en metamorfose, fra ekstremt overvægtig og fuld af smerter fra slidgigt, selvlede, frustration – til 50 kg lettere, stærk og fuld af selvtillid og energi

Der er også nogen der kalder det U-turn. Jeg synes bare det er lidt poppet, og det dækker ikke helt over dét, at du tager dit liv op til revidering, og rejser dig fra fra støvet, og vælger at du ikke længere skal være slave af dit liv. Vælger at nu er det DIG der er kaptajn på din båd.
Når du gennemgår sådan en proces, gennemgår du en metamorfose. Som en larve der bliver til sommerfugl.
I en Metamorfose er du ikke på vej tilbage med en U-vending. Det ville nemlig svare til, når GPS damen siger VEND OM! Kør tilbage til hvor du kom fra. Det var da vel egentlig ikke dét du ville, vel? Bare at køre tilbage til udgangspunktet? For tænk, hvis det var netop dér, det gik galt??
Når jeg tænker på Metamorfose, så tænker jeg stort. Jeg tænker på en forvandling. Fra et stadie i livet til et andet.


Det kan være ønsket om at ændre sit arbejdsliv og hvad der følger med det. Radikalt.
Det kan være ønsket om at tabe sig – big time – og holde kiloene væk!
Men bag det ønske – eller måske snarere: MED det ønske, følger som regel også selverkendelsen. Bevidstheden om, at der skal helt nye boller på suppen, for at tingene skal lykkes.
Og det er ofte ikke BARE lige sådan.
Har du prøvet at gå på årtiernes store slankekur. Følge et eller andet vægttabsprogram med ugentlige vejninger, tabe dig – for at tage det hele på igen? Også selvom du godt kan huske hvor GODT du havde det, da du var blevet slank. Også selv om du stadigvæk har tøjet hængende i str. 38, og bare så gerne vil være smart igen.
Eller måske prøvet at få et nyt job, fordi du sad i en hårdknude, en dødkedelig trummerum, i det gamle job. For blot at opdage, at “nissen flyttede med” til det nye job, men først dukker op efter et år eller to.
Og så er man lige vidt.
Det er bare så nemt at falde tilbage til sit gamle mønster, uanset hvad det er, når man ikke får fat i RODEN på dét man ønsker at ændre.
Et eksempel er svær overvægt. Hvis du nøjes med at tabe dig, KAN du være én af de 20% heldige, som faktisk forbliver slanke.
Men 80% af alle overvægtige, tager det hele på igen, efter endt slankekur. Eller har allerede opgivet længe før de når deres mål. Hvorfor? ÉN af årsagerne er, at du ikke får fat i de omkring liggende ting, der skal være med til at give dig styrke, robusthed, glæde og tro på livet.
En metamorfose handler ikke kun om at tabe 50 kilo. I metamorfosen – forvandlingen – indgår også skiftet fra pligt til lyst, sur til glad, træt til frisk, mangel på selvtillid til troen på sig selv.
Vejen til målet skal være sjov samtidig med, at du arbejder målbevidst. En fitness guru vil måske sige, at du skal træne hver dag i dine maskiner. Ingen smutveje. Men hvis du ikke kan lide dine maskiner, din fitness, så skal du finde noget andet at træne.
Hele nøglen til en fuld metamorfose – en fuld forandring – er glæde. Igennem glæde bliver du stærk, fuld af tro på livet og på dig selv. Og du får LYST til at træne.
Men Metamorfose er ikke for tøsedrenge.

Den begynder den dag, hvor du nærmest får et kald. En dag, hvor du siger STOP til dit gamle liv.
Metamorfosen begynder den dag, hvor du har fået fat i et hjørne af din livsplan. Hvor du ikke længere prøver at lave kompromiser.
Den begynder den dag, hvor du finder ud af, hvad der kan gøre dig allermest glad. Hvor du gløder bare ved tanken om at skulle stå op næste dag for at tage hul på endnu en dejlig dag. DEN dag er den første dag i DIN metamorfose.

Nu tænker du sikkert, at det er noget stort og uoverskueligt noget. Men en forandringen kan jo også være stor, selvom det er små ting der skal arbejdes på. Det kan også være et vægttab på under 10 kilo. Og det vil være rigtig stort for netop dig.
Eller ønsket om at komme i bedre form, og vedblive med at være det. Et stilskift fra dårlig soignering til velplejet. Fra småbørns- og teenagemor, til moden kvinde. Fra gift mand til robust single.

Jeg tror, at vi alle gennemgår mange metamorfoser i vore liv. Puberteten er én metamorfose. Overgangsalderen en anden. For nogen mænd er “panikalderen” en metamorfose.
Sagt på en anden måde: Metamorfoser kan være en naturlig del af vores liv. Eller en selvvalgt proces. Men uanset om det er det ene eller det andet, er det vigtigt, at du har fokus på det positive i din forvandling. At du kan se glæden ved dét, som sker med dig.
Jeg elsker billedet af larven der bliver til sommefugl. Ællingen der bliver til svane. Ægget der bliver til kylling. Jeg har en god fantasi, og jeg finder stor tilfredshed i at sætte mig selv i larvens, ællingens eller æggets sted.
Forestille mig, at jeg ligger i en puppe. Arbejder på flere fronter for at vingerne bliver så smukke som muligt, og farverne klare. Arbejder med bevægelser, flyvefærdighed. Jeg rumsterer rundt, vender og drejer mig. Der er ikke meget plads. For det SKAL være indenfor den givne plads at jeg gennemgår min metamorfose. Ellers bliver det ikke rigtigt.
Ellers når jeg ikke mit mål.
Jeg forestiller mig tit hvordan jeg er på vej ud af min puppe. Slank, stærk, i god form. Jeg prøver at bringe mig i en tilstand ligesom larven: Jeg KAN IKKE LADE VÆRE med at forvandle mig.
Det er nemlig sådan jeg må tænke. Positivt.

Prøv lige at læse disse to sætninger og tænk over, hvad du tror virker bedst for dig:
Jeg kan ikke lade være med at forvandle mig. Jeg bliver drevet imod mit mål, fordi mit ønske om forandring er stærkt.
Jeg er nødt til at forvandle mig. Jeg driver mig selv hen imod mit mål, fordi jeg føler at det forventes af mig.

Hvad tror du der virker bedst for din success?
Når du begynder positivt og arbejder i glæde, fordyber dig i alt det skønne du gennemgår; så vil du kunne klare selv de hårdeste tidspunkter i din Metamorfose. Og det er dér nøglen ligger til din succes.

Min egen metamorfose